Scenarier



OM LITT

Scenarier

fra Høgskolen i Østfold

Fjernundervisning med samlinger ] [ Fjernundervisning uten samlinger ]
Case-basert nettundervisning ] [ Utviklingslab ] [ Alternativ organisering ]
Praksisoppfølging ] [ Nett- og gruppebasert undervisning ]


Vi har samlet noen scenarier fra Høgskolens virksomhet. Scenariene beskriver ulike måter å anvende IT-støtte i undervisningen. Samlingen har ingen ambisjoner om å være heldekkende eller eksemplarisk. Målet er å vise noen typiske alternativer.

Fjernundervisning med samlinger

Gunnar andersson

Undervisning ikke selvstudium; lærestoffet lagt tilrette og fulgt opp av fagekspert. En eller flere samlinger med lærer og studenter. Samlingene er typisk ved oppstart, midtveis og til slutt i kurset. Antall samlinger kan variere.

Undervisningen er mest mulig som i et ordinært klasserom, bortsett fra at man kommuniserer via datamaskinen og ikke ansikt-til-ansikt. Sammen danner studenter og lærere et samfunn som kan dele ideer, samarbeide om prosjekt, diskutere og stille spørsmål; de nødvendige komponentene for et godt læringsmiljø.

Undervisning ikke selvstudium; lærestoffet lagt tilrette og fulgt opp av fagekspert.

Fysikk for forkurs, skoleåret 2000/2001

Avdeling IR
Ansvarlig Gunnar Andersson
URL http://ipif.hiof.no/lspace/central.nsf
(velg Fysikk 1 eller Fysikk 2 fra listen over kurs)
Teknisk plattform Lotus LearningSpace Forum
Målgruppe Personell i Forsvaret som mangler fordyping i fysikk fra videregående skole.
Målsetting Kvalifisere til opptak ved ingeniørutdanninger og maritime høgskoler.

Dette kurset utgjør den ene halvparten av oppgradering til spesiell studiekompetanse for opptak til ingeniørutdanning og maritime høgskoler. Kurset er identisk med det som undervises ved høgskolen, men flyttet til det virtuelle rommet på Internett.

Lærestoffet er delt i moduler med en modul for hver uke. Læringsarbeidet er bygd rundt en kombinasjon av arbeide med læreboka, forelesningsnotat, simulering av lab. forsøk, lenker til utdypende stoff og obligatoriske oppgaver. Sentralt er også kommunikasjonen mellom lærer - student og student - student. Det siste halve året ble det også jevnlig brukt introduksjonsforelesninger (i sanntid) i begynnelsen av hver modul.

Totalt ble det gjennomført 3 samlinger. Kurset startet opp med en samling ved HiØ-IR i Sarpsborg. Tema for første samling (august 2000) var studieteknikk med vekt på skriftlige tekster, bibliotektjenester/informasjonssøk via Internett og grunnleggende ferdigheter i kursplattformen. Tema for andre samling (januar 2001) var repetisjon til heldagsprøver, laboratoriearbeid og grunnleggende ferdigheter i MOO/Encore. Tema for tredje og siste samling (april 2001) var repetisjon til heldagsprøver/eksamen og laboratoriearbeid.

Prøver (3), innleveringer (10), lab. arbeid (12 timer) og rapporter (6) danner sammen med aktivitet i læringsrommet grunnlaget for standpunktkarakterene.

Fjernundervisning uten samlinger

Gunnar andersson

Ingen fysiske samlinger mellom instruktører og studenter eller mellom studenter.

Undervisningen er mest mulig som i et ordinært klasserom, bortsett fra at man kommuniserer via datamaskinen og ikke ansikt-til-ansikt. Sammen danner studenter og lærere et samfunn som kan dele ideer, samarbeide om prosjekt, diskutere og stille spørsmål; de nødvendige komponentene for et godt læringsmiljø.

Undervisning ikke selvstudium; lærestoffet lagt tilrette og fulgt opp av fagekspert.

Nettbasert undervisning (NBU), våren 2001

Avdeling IR
Ansvarlig Hong Wu og Gunnar Andersson
URL http://ipif.hiof.no/lspace/central.nsf
(velg NBU fra listen over kurs)
Teknisk plattform Lotus LearningSpace Forum
Målgruppe Lærerer, instruktører, utviklere, administratorer og ledere. Mer presist på dette kurset; lærere ved HiØ og administrativt personell fra Voksenopplæringen i Forsvaret (rektorer, studieinspektører).
Målsetting Målet er å gi deltakerne en grunnleggende forståelse av og ferdigheter i nettbasert undervisning og læring. Videre ønsker man en diskusjon/debatt om bruksområder, muligheter og begrensninger for nettbasert undervisning basert på egne erfaringer.

Hovedvekt på asynkron kommunikasjon, men også eksempler med synkron kommunikasjon (MOO/EnCore ). Kurset er bygget opp rundt 6 moduler; 2 moduler pr. uke. Kurset starter med basisferdigheter i kursplattformen og asynkron kommunikasjon. Dette følges opp av en gjennomgang av noen grunnleggende modeller for læring. Uke 2 begynner med en oversikt over ulike plattformer for nettbasert undervisning; som innlegg fra erfarne instruktører og "hands-on" øvinger. Disse erfaringene danner utgangspunktet for en diskusjon av sentrale problemstillinger for nettbasert undervisning. Siste uka fokuserer på spesielle utfordringer for læreren og evaluering av læring i det virtuelle klasserommet.

Case-basert nettundervisning

Andre Avias

Jeg ser på Case-undervisning som en variant av PBL. Forskjellen ligger i at vanlig bruk av PBL er som regel integrert i deler av et kurs. Med case tar man utgangspunktet i et saksforhold (eller case, eller scenario) som danner utgangspunktet for å bygge opp hele kurset (opplæringsøkten) som et enhetlig undervisningsforløp. Case/scenario-uttrykket begynner å bli litt gammelt i den forstand at den er blitt brukt mye, først i økonomiske fag, som et ord for en modell, et utgangspunkt for gjennomgang av løsninger og teorier. Ideen er blitt tatt opp igjen i forretningsspråkundervisning (hvor man ofte har foretrukket varianten scenario). Hovedgrunnen har vært et behov knyttet til det faktum at vi nå ikke lenger skulle lære bort teori om språk men handlingsferdigheter i språk eller interkulturell kommunikasjon i en arbeidssituasjon, i en internasjonal sammenheng, derfor også vektleggingen av det kommunikative aspektet. Dette er det blitt forsket på i mange år innenfor såkalt Business Communication (se ENCoDe-konferansen som vi organiserte nå i juli).

Lingo-prosjektet

Avdeling SF
Ansvarlig Andre Avias
URL  
Teknisk plattform ClassFronter + egne html-sider
Målgruppe Studenter med grunnleggende språkkunskaper
Målsetting Øke språkferdighetene generelt, øke et spesielt ordforrråd, lære å mestring av noen typiske situasjoner.

Øke språkferdighetene generelt, øke et spesielt ordforrråd, lære å mestring av noen typiske situasjoner

I bakgrunnen har vi et helt sett av spørsmål om "hvordan skal læringen foregå, hva trenger vi av ressurser, hjelpemidler (språkopplæringsmidler) ?", og det er en stor og vanskelig utfordring. Det ligger bak her en pedagogisk tanke om at fremmedspråk ikke kan mestres over tid hvis ikke den brukes aktivt i mest mulig reelle situasjoner, eller sagt på en annen måte: metoden går ut på å sette studentene i en situasjon hvor de er nødt til å bruke fremmedspråket aktivt, bl.a. det betyr å kunne reagere raskt på uventede innspill fra en partner.

Dette er ting vi har gjort i et klasserom før. Nå må vi i tillegg overføre det til nettet, det skal kunne tilbys til eksterne deltakere som kan ta det fra sin egen arbeidsplass. Nettet brukes hovedsakelig på to måter; den ene for å kommunisere (skriftlig og muntlig) på grunnlag av gjennomføringen av case-handlingene, den andre måten for å ha noe som kan kalles et ressurssenter hvor deltakere skal kunne hente all den hjelp de måtte trenge, der vil det også ligge modeller, ordlister, øvelsesoppgaver, lenker, lærerhjelp m.m.

I forbindelse med det og vår diskusjon omkring valg av verktøy, er min erfaring (og behov) så langt at det er mest riktig med en kombinasjon av på den ene siden bruk av et verktøy (eller flere) som gjør det lettere å kommunisere (Webboard, Classfronter, Netmeeting m.fl.) - og muligens administrere kurs og studenter, og på den andre siden ta i bruk alle nettmuligheter for å bygge opp nødvendige ressurser etter behov (html-sider, Mp3-lydfiler, streaming video, dynamiske sider og databaser)

Utviklingslab

Børre Stenseth

Jeg betrakter det materialet som er tilggjengelig for studentene som en dokumentasjon av erfaringer, og kurset som en overføring av disse erfaringene. Materialet på nettet er ikke dokumentasjon av forelesninger. Jeg forsøker bevisst å fokusere aktiviteten mot en revisjon og forbedring av nettmaterialet. Dette blir både et mål og en metode.

Metaforen for kurset er at vi (studentene og jeg) arbedier for å forbedre det tilgjengelige materialet. For at dette skal ha mening må materialet ha en verdi ut over selve undervisningen. Det må være åpent og ha et volum og en kvalitet som gjør at det har interesse for fagmiljøet generelt, båd innen UH-sektoren og innen næringslivet. Vi arbeider i øyeblikket med en "copyleft" lisens for slik utnyttelse. På denne måten øker tilbakemelding på materialet, kvaliteten øker og innholdet kvalitetssikres.

Rollefordelingen er at fagansvarlige er prosjektleder og studentene prosjektmedrabeidere.

Grafisk databehandling

Avdeling IA
Ansvarlig Børre Stenseth
URL http://www.ia.hiof.no/~borres/gb/
Teknisk plattform SiteLite
Målgruppe Studenter med grunnleggende kunnskaper i matematikk og programmering
Målsetting Studentene skal få forståelse av og praktisk erfaring med: programmering av 2D og 3D grafikk. Spesielt skal studentene bli kjent med funksjonaliteten i en omfattende grafisk pakke, og det teoretiske fundamentet som ligger til grunn for 3D grafikk.

Motoren i kurset er et eller flere prosjekter, som studentene gjør alene eller i grupper. Uansett så oppfordres de til å samarbeide mest mulig.

Prosjektene vil være å lage moduler til det akkumulerte erfaringsmaterialet som har generell verdi. Innholdet i modulen velges av studenetene i samarbeid med fagansvarlige.

Det er et betydelig arbeid å vedlikeholde nettmaterialet. Dette arbeidet kan bare forsvares dersom materialet spiller en rolle som beskrevet ovenfor. Og det kan bare gjennomføres dersom det kan halvautomatiseres.

Det er dessuten silk at materialet må ha en form som ikke binder det tett opp mot en spesiell kursgjennomføring.

Alternativ organisering

Marianne Maugesten

Lærerutdanningen deltar i et prosjekt som heter " IKT som endringsfaktor i lærerutdanningen" med Odd Eriksen som prosjektleder. Prosjektet går over 3 år, hvorav 1 år er gjennomført i 2000-2001. Denne aktiviteten skiller seg fra de andre scenriene som er beskrevte ved at den ikke er kokusert mot kurs, men innebærer en hel omorgansiering av lærerutdanninga.

Allmenlærerutdanninga

Avdeling LU
Deltagere

Alle studentene i 1.klasse på allmennlærerutdanningen (ca.120) - organisert i basisgrupper, ( 4-6 studenter).

Øvingslærere ved 12 praksisskoler i hele Østfold, der hver skole har de samme 2 basisgruppene i praksis gjennom hele studieåret.

Lærere i fagene norsk, matematikk, pedagogikk, musikk og kunst og håndverk.

URL http://ruff.hiof.no/www/lu/ikt/
http://argo.hiof.no/ikt-prosjekt/
Teknologi

Vi kan si at organiseringen av studiet har ført til behov for bruk av IKT. Tidliger hadde studentene faste praksisperioder. Nå lager studentene sammen med veileder og øvingslærer en praksisplan slik at de selv velger når de vil ha praksis ( 1 uke pr. semester er bundet). Undervisningen ved Høgskolen foregår hele tiden ( bortsett fra de to bundne ukene). Studentene må holde kontakt med høgskolen og fagene mens de er i praksis. Til det brukes:

  • Ukeplaner (Frontpage). Lærerne legger ut en felles ukeplan for studentene. Her henvises det til bestemte kapitler og oppgaver i pensumbøkene.
  • Fagsider (Frontpage). Fagene har sine sider med informasjon, løsningsforslag på oppgaver, sammendrag av forelesningene, nyttige linker og opptak av forelesningene ( webkamera).
  • Webboard. Alle har tilgang til webboard med ulike diskusjonsrom, for eksempel teknologi, informasjon, sosialkanalen og et for hvert av fagene. Her kan studentene spørre om oppgaver/ temaer og få svar fra andre studenter, lærere eller øvingslærere. Lærerne legger også ut oppgaver som studentene kan "bryne" seg på. Vi har etter påske opprettet en webboard for bare øvingslærere og lærere ved Høgskolen.
  • Mail. Brukes mye til å gi beskjeder til alle studentene og til å veilede i oppgaver i bl.a. matematikkmappen. En del studenter sender spørsmål på mail i stedet for å legge dem ut på webboard. Innenfor enkelte fagområder ( bl.a. matematikk) kan mail med vedlegg i Word egne seg bedre til forklaringer enn å skrive på webboard ( en del tegn mangler). Mail brukes også til å holde kontakt med øvingslærer og elever når studentene er ved Høgskolen.

Praksisoppfølging

Mariann Fossum

Sykepleierutdanningen har gjennomført nettstøttet undervisning i en undervisningsblokk over 3 uker høsten 2001. Undervisningsopplegget er gjennomført med 140 studenter. Denne aktiviteten skiller seg fra de andre scenariene som er beskrevet ved at den kombinerer undervisning på campus, praksisoppfølging av studentene og trening på praktiske ferdigheter i øvingsrom. Studentene skulle diskutere problemstillinger, orientere seg i forhold til lærestoffet og levere to oppgaver via datamaskinen.

Undervisning og praksisoppfølging for sykepleierstudenter i 1. Studieår.

Avdeling HF
Ansvarlig Mariann Fossum
URL http://ipif.hiof.no/no/lspace/hf1/schedule.nsf
(krever passord)
Teknisk plattform Lotus LearningSpace Forum
Deltagere

Alle studentene i 1. Studieår heltid på sykepleierutdanningen (ca.140) Studentene er organisert i basisgrupper ( 4-6 studenter).

Lærerne i grunnutdanningen ved studieretning sykepleie, HF.

Målsetting Målet var å gi studentene god praksisoppfølging, og gode muligheter for egne undervisningsforberedelser gjennom å tilby nettstøttet undervisning.

Undervisningsmaterialet ble lagt ut i form av to cd- rommer, linker, sammendrag av undervisningsmanus og artikler. Temaene var kommunikative- og praktiske ferdigheter. Studentene skulle først levere en gruppeoppgave, deretter en individuell oppgave i undervisningsblokka. Klinisk praksis foregikk ulike steder i alders- og sykehjem, samt bofellesskap en dag hver uke i tre uker.

Nett- og gruppebasert undervisning

International Monetary Economics, undervises på engelsk på INTØK -studium (3.års studenter og utvekslings-studenter fra 6-9 land)

Danuta Tomczak

Ideen om å endre kursopplegget kom som resultat av egne erfaringer, observasjoner i utenlandske læresteder og prøving av ny formidlingsverktøy, bedre tilpasset nåværende studentenes læringsbehov og mønster.

Undervisningsmetoden er nærmere beskrevet i egen fil "Teaching and learning concept".

Kursmålet er å bygge opp kunnskapen i faget ved å utforske den økonomiske virkeligheten (aktuelle fakta, begivenheter, fenomena) ved å bruke ulike nettbaserte kilder og hjelpemidler og så nærme seg gradvis de teoretiske forklaringene. Deltakelse forutsetter aktiv holdning til egen læring og studenter lærer hvor og hvordan kan de finne ny og nyttig kunnskap i faget og til hvilken grad teori/modeller kan brukes til å generalisere eller hjelpe å løse dagens og morgendagens problemer. En tverrnasjonal student gruppe åpner nye muligheter.

Evaluering omfatter innsats gjort i løpet av semesteret og eksamensprestasjon.

International Monetary Economics

Avdeling SF
Ansvarlig Danuta Tomczak
URL http://odyssevs/felles/ime (webside under arbeid…)
Teknisk plattform Internett og ulike IT-verktøy; testing av formidlingssystemer LearningSpace, ClassFronter og Blackboard 5 (det siste i England)
Målgruppe Studenter med grunnlegende kunnskap i økonomi
Målsetting Studentene skal lære å finne relevant materiell i nettbaserte informasjons- og "kunnskapskilder", sortere og vurdere "funnene" for å kunne kjenne og forstå den økonomiske virkeligheten, formidle det de har lært til andre, og positivt utnytte hverandres evner på tvers av kulturer, utdanningssystemer etc for å fungere og samarbeide godt i gruppene. Gruppeinnsats gir en betydelig innslag i eksamensresultat, derfor organisering av gruppearbeid er viktig.

En riktig sammensetning av grupper - mht forkunnskaper, kunnskaper i engelsk , interesser osv er den første utfordringen , så opplæring i bruk av grunnlegende IT-verktøy og opp-bygging av egen "web-lab" knyttet til faget følger. "Web-lab" gir direkte tilgang til børser, finansinstitusjoner, banker, universiteter etc og har arbeidsverktøy til opparbeiding av informasjon. I samarbeid med fagansvarlige velger gruppene emner til presentasjoner og til en fagoppgave, som de så jobber med i semesteret, i.f. egen arbeidsplan. I den grad det er nyttig og/eller nødvendig, forbereder gruppemedlemmer deler av veiledende pensum for interne presentasjoner, diskusjon etc. Den kursansvarlige bidrar der med konsultasjoner, retting av innleverte hand-outs, veiledning og lignende. Alle samles 1-2 ganger i uken til mini-forelesninger, som danner en grunnskisse for de valgte studiemodulene og binder sammen gruppenes arbeid, og hvor også gruppene presenterer sine arbeidsresultater. Kursemnet omfatter et stort og bred fagområdet, derfor tilnærming og modularisering må velges mht flere kriterier. For høstsemesteret følgende emner ble valgt som studiemoduler: financial markets, financial institutions, capital market, banking - international banking, globalisation. Fagoppgaver ble skrevet om: E-commerce, The WTC 11th September 2001 - effects on the world economy, Globalisation and Integration of Financial Markets.Kurset fortsetter i vårsemesteret med endrede grupper (flere studenter har reist etter avsluttet høstsemesteret) og ny valg av moduler.

Omlitt > Rapport > Scenarier


Side: Børre Stenseth
Site: Børre Stenseth
June 07, 2002